Facebook stran – dimenzije 2019

Najnovejše mere vizualnih vsebin Facebook poslovne strani, ki jih lahko uredite sami.

Kot vemo, Facebook redno posodablja in spreminja funkcije in izgled svoje platforme. Poslovne strani niso izjema. Pri svojih strankah in na splošno se srečujem z istim problemom – strani ne izgledajo kot bi morale. Tudi strani Knjige obrazov morajo dandanes biti urejene v skladu z odzivnim dizajnom (responsive design). Večina uporabnikov do tega družbenega omrežja dostopa iz svojih pametnih telefonov. Prav tako tudi iz drugih naprav. Zato morajo biti vizualne vsebine Facebook strani oblikovane v skladu s tem. Žal pa, še vedno, malokdo (niti grafični oblikovalci ne!) upošteva odzivni dizajn na tej platformi. Zato sem pripravila nekaj smernic, kako oblikovati profilno fotografijo, naslovnico (cover, banner), objave in ostalo, da bo vaša stran izgledala profesionalno.

Facebook o dimenzijah za Facebook stran

Facebook je z napotki glede mer zelo skop. Njihova navodila najdete na tej povezavi TUKAJ. Ker kot upravljalec socialnih omrežji rada gledam lepe strani, sem se odločila, da sama pripravi smernice za oblikovanje.

V tem blog zapisu boste našli dimenzije za:

 • Facebook naslovnico (cover) strani
 • Facebook profilno oz. prikazno sliko
 • Facebook objavo (tipa fotografija) na strani

To so mere in smernice za oblikovanje, ki veljajo v marcu 2019.

Naslovnica (cover) Facebook strani

Kakšne so dimenzije Facebook coverja? Kako mora biti oblikovan?

Ta element poslovne strani je tisti, ki ga velja optimizirati v skladu z odzivnim dizajnom.  Takole se prikazuje na pametnem telefonu in računalniku:

Prikaz Facebook naslovnice na pametnem telefonu
Prikaz Facebook naslovnice na računalniku

Pri Facebooku so zapisali:

 • Na računalniku se prikazuje v širini 820 pikslov in višini 312 pikslov. Na pametnih telefonih pa 640 pikslov v širino in 360 pikslov v višino.
 • Naslovnica naj bo vsaj 400 pikslov široka in 150 pikslov visoka
 • Najhitreje se bo naložila v sRGB JPG formatu, ki je 851 pikslov širok in 315 pikslov visok in manjši od 100 kilobajtov

Za oblikovane naslovnice (coverje), ki nosijo tekst, je boljše, da uporabite PNG format. Sama priporočam, da za FB naslovnico strani uporabite razmerje 16:9.  To razmerje se odlično odnese tudi na pametnih telefonih. Obvezno morate upoštevati del, ki se na prikazu na zaslonu računalnika odreže. Isti del pa se prikazuje na telefonu. (poglej dizajn spodaj)

To razmerje dimenzij lahko uporabite kot 200 px X 675 px, 1640 px X 923 px, ali 1920 px X 1080 px. Izbira je vaša! Svetujem pa, da se odločite za večji format, saj bo tako ločljivost naloženega dizajna boljša.  Namig: Pri oblikovanju se držite sredine.

Profilna slika na Facebook strani

Pri Facebooku so o profilni fotografiji so zapisali:

 • Na računalniku se prikazuje kot 170×170 pikslov. Na pametnih telefonih v velikosti 128×128 pikslov, na večini ostalih telefonov pa 36×36 pikslov.

Upoštevati morate tudi, da se bo prikazna slika v razmerju 1:1 prikazovala v krogu tako na strani, oglasih, kot objavah.

Se pravi, razmerje za prikazne fotografije je 1:1. Da bi se izognili stiskanju fotografije in ohranili dobro ločljivost priporočam, da jo oblikujete v velikosti 761 X 761 pikslov ali 960 X 960 pikslov.

Hitri povzetek:

 • Maksimalna velikost: 2048px X 2048px
 • Minimalna velikost: 168px X 168px
 • Najmanjša priporočena velikost: 761px X 761px
 • Razmerje stranic: 1:1

Velikost objav na Facebook strani

Za tipe objav, kot so fotografije ali druge vizualne objave (če boste na fotko kaj zapisali, upoštevajte pravilo z 20% teksta) priporočam objavo v razmerju 1:1, velikosti 1200 pixlov X 1200 pikslov. To oblikovanje je najbolj enostavno in ekonomično. Ta format namreč lahko objavimo tudi na nekateri ostalih družbenih omrežjih. Poleg tega se lepo prikazuje tako na računalniku, kot telefonu.

Pri oblikovanju upoštevajte tudi, kako se različna razmerja stranic dizajna prikazujejo na telefonu:

Photo credit: Facebook

Če boste na slikovno objavo dodali tekst, jo naložite v PNG formatu.

Da bodo objave imele dobro ločljivost poskušajte z velikostmi:

 • Časovnica / Vir novic – fotka: 1200px x 900px
Bi radi bili na tekočem z novostmi o družbenih medijih? Naročite se na moje novičke!

Privacy Preferences
Ta stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in za spremljanje podatkov o obiskanosti strani.
%d bloggers like this: